en nl fr

Leden

Nog niet
geregistreerd?

Maak een
account aan
om toegang
te krijgen tot
het leden-
gedeelte.
schrijf
u in
Verhoogde waarde aan Zearalenon in sojahullen


Er zijn mogelijk soja(bonen)doppen (gegranuleerd of niet gegranuleerd) (soya (bean) hulls (pellets)– catalogus code 2.18.5 – Origine: Argentinië) die een verhoogd gehalte aan zearalenon (ZEA) bevatten, zijn mogelijk beschikbaar op de markt (m.n. in Duitsland, België, Nederland, UK). ZEA is een mycotoxine dat een negatieve invloed heeft op niveau van de reproductie van dieren (vb. vruchtbaarheid).

 

Op wettelijk niveau werd er geen norm of actiedrempel vastgelegd voor deze parameter in soja of in sojaproducten. Desalniettemin, gezien de waargenomen gehalten (tot 4,96 ppm), moet men voorzichtig zijn bij het gebruik van deze sojadoppen (incorporatie in mengvoeders of directe verkoop aan veehouders) opdat de gehalten in de mengvoeders/rantsoenen die finaal aan de dieren gegeven worden een acceptabel niveau aan ZEA vertonen (verschillend i.f.v. het doeldier).

 

Het is van essentieel belang om de potentiële gebruikers van deze loten die een verhoogd gehalte aan ZEA vertonen correct te informeren.

 

Ter herinnering, alle normen en actiedrempels die van toepassing zijn binnen de FCA Standaard zijn opgenomen in het FCA-document ‘BT-01: Aanvullende normen voor diervoeders en "te verwerken nevenstromen"’.

 

01 jul 2016
 

Ovocom vzw

Gasthuisstraat 31

1000 Brussel

RPR Brussel

Tel. +32 (0) 2 514 01 86

BE 0474.646.635

Inschrijven

Privacy policy  I  Disclaimer  I  @ Ovocom 2020